Anarchie

Sugarbush Draft

sbhd

Historia

Sugarbush Draft on amerikkalainen työhevosrotu.

Rodun loi Everett Smith, jonka ensimmäinen jalostusprojekti oli tiikerinkirjava, tyypiltään raskas, urheiluhevonen "Stonewall Sporthorse".
Hänen käsiinsä päätyi Percheron ori, jolla hän astutti etenkin laukkaurheiluun jalostettuja appaloosa tammojaan. Lopputuloksena oli mahtava valjakkohevonen, tiikerinkirjavalla värillä. Tähän hevoseen ihastuneena hän halusi siirtää Stonewall hevosten värit ja kestävyyden työhevoseen.
Everett keskittyi tämän projektin eteenpäin viemiseen, ja perusti rekisterin, the Sugarbush Draft Horse Registry.
Rodun jalostus oli historiansa aikana hetken myös muiden käsissä. Tämän ajanjakson aikana rotu kehittyi suuntaan, jota pidettiin sille epätoivottavana, esimerkiksi terveyden ja rakenteen osalta. Seurauksena Sugarbushin rinnalle kehittyi Sendera draft. Rodut eivät poikkea toisistaan merkittävästi, joten virtuaalisesti nämä kaksi on helppo yhdistää jälleen samaksi.

Yleisilme

Ihanteena työhevoselle tyypillinen rakenne. NJ ja PKK listoilla kylmäverinen.

Arvostellessa joillekin alueille annetaan eri painoarvo. Esimerkiksi hevonen, jolla on täydellinen runko, mutta heikko kaula ja pää, saa paremmat pisteet kuin hevonen jolla on huono runko, mutta hyvä pää ja kaula. 

 

Värit

1 Kimo on IRL ns. siirtymäaika sallittu, joten sitä esiintyy vielä jossain määrin, ja se mainitaan joissakin lähteissä esiintyvänä värinä. Uusia kimoja ei kuitenkaan rekisteröidä, ellei se ole syntynyt kahdesta Sugarbush Draftista, ulkopuolista kimoverta ei enää sallita.

2 W20 vaikuttaa ilmiasuun melko vähän, joten Sugarbush sallii sen. Tulevaisuudessa se saattaa sallia tai kieltää lisää W geenejä sitä mukaa, kun niitä löytyy tutkimuksen myötä lisää. W20 on myöskin melko yleinen käytetyissä roduissa, joten sen rajaaminen hankaloittaisi jalostusta liiaksi. Virtuaalimaailmassa tämä lienee myös toimiva sääntö.

 

Runko

Syvä ja leveä. Selkä ei saa olla liian pitkä, ja sen pitää olla vahva, lihaksikas risti, ja pyöreät lonkat. Kaltevat, lihaksikkaat ja syvät lavat. Ylälinja lyhyempi kuin alalinja. Ideaalisti lautas- ja säkäkorkeus sama, eikä selässä liiaksi notkoa keskikohtaa kohden. Pieni etukorkeus ei ole rangaistavaa, mutta takakorkeus on virhe. Takaosa tasainen, vahva, pitkä ja ovaali, häntä hyvässä asennossa. Ristiselkä mahdollisimman lyhyt ja leveä, sekä lihaksikas. Kylkiluut pitkät, hyvin asettuneet ja lähellä toisiaan.

Syvä, leveä ja matala rinta, suuri rinnanympärys.

 

Pää ja kaula

Voimakas pää, ei saa olla liian pieni. Hieman kyömy tai suora profiili. Hillityn pituinen kaula, hyvin erottuva, kaareva pään ja kaulan liittymä, lihaksikas, muttei liian paksu, kaulan ja rintarangan liittymä. Hyvä pää ja muu etuosa antavat hevoselle hyvän ulkoasun.

Kaikki värit hyväksytty silmissä. Silmien ovat suuret ja ilme ystävällinen. Korvat yleensä melko pitkät ja hienostuneet, yleensä pidemmät tammoilla.

 

Jalat

Kohtalainen lapakulma, lavat antavat hyvän paikan längille ja tilaa äärimmäiselle venytykselle ravissa ja laukassa. Lapojen pitää olla melko leveät, lihaksikkaat ja yläosan pitäää olla kannettuna lähellä kaventuen selkää kohden. Kyynärvarret melko lyhyet, mutta leveät ja lihaksikkaat, näin jalat asettuvat hyvään paikkaan kehon alle ja antavat tilaa liikkeelle. Edestä päin polvet ovat selkeät, tasaiset ja kaventuvat etusäärtä kohden. Sivusta katsoen polvien pitäisi olla suorat lavasta vuohisniveleen. Polvijänteiden pitäisi antaa voimaa ja syvyyttä.

Etusäärten pitäisi olla pitkät, leveät ja tasaiset, kuivat. Jänteiden pitää erottua selkeästi. Vuohiskarvoitus ei ole yhtä runsasta kuin monien jalostukseen käytettyjen työhevosten, karvoitus ei saa peittää kavioita, eikä vuohistupsujen täysi puuttuminen ole virhe. Vuohisnivelet sivulta katsoen leveät ja edestä katsoen kapeat, hyvässä asennossa. Vuohisten pitää olla sopivassa kulmassa lapoihin nähden ideaalia iskunvaimennusta antamaan.

Hyvät kaviot, avoimet leveät kannat. Vahva kavionseinä, leveät sivut. Kaviot saavat olla tummat, vaaleat tai raidalliset. Kavioiden pitää olla suuret, hyvä kokosuhde muuhun jalan luustoon verrattuna, hyvässä kulmassa vuohisiin katsoen. Matalat ja kapeat kaviot ovat epätoivottuja.

Leveä lantio, joka on kuitenkin sopivan kokoinen muuhun kehoon verrattuna. Lantio ei saa olla tasainen sivulta katsottuna. Sen pitää olla pyöreä, ja sulautua hyvin selkään ilman terävyyttä. Korkealle asettunut häntä.

Takareiden oltava lyhyt ja lihaksikas. Kinner sivulta katsoen leveä ja hyvin sääriluun tukema, nivelen sopivan pyöreä. Edestä katsoen kinner tasainen.
Kinner on hieman sisään kääntynyt, hyvät kulmaukset, ei etunojoinen, sapelijalkainen tai muita jalkavirheitä, esim. liian suoraa kinnertä. Kintereissä ei täyttymistä tai turvotusta.
Myös takasäärien on oltava leveät sivusta katsottuna ja ohuet edestä katsottuna. Niiden pitää olla kohtisuorat ja linjassa takaosan kanssa. Takavuohiset kääntyneet vähemmän kuin etuvuohiset. Takakaviot hieman pienemmät kuin etukaviot, eivätkä yhtä pyöreät, mutta avoimet ja hyvä varpaiset. Hieman ulospäin kääntyneet varpaat.
Takajalat asettuvat hyvin hevosen alle niin, että takaosan lihakset työntyvät leveämmälle kuin reisien. Kintereestä hyvä matka maahan.

Liikkeet

Vain perusaskellajit, merkit passista ym. erikoisaskellajeista ovat hylkäämissyitä, niitä ei saa esiintyä minkään askellajin aikana. Tasaiset liikkeet, etu- ja takajalkojen liike yhtenäistä. Liian lyhyet liikeet ovat virhe, kävellessä takajalkojen pitäisi astua minimissään etujalkojen jälkiin. Kintereet hieman sisään kääntyneet käynnissä. Ravissa oltava joustoa ja ulottuvuutta. Laukassa hevosen on liikuttava voimakasta ja laajaa, ilman merkkejä kompuroinnista  tai jäykkyydestä.

 

Säkäkorkeus

Säkäkorkeus on keskimäärin 158-173 cm. Poikkeamat molempiin suuntiin sallitaan, mikäli yksilö muutoin edustaa ideaalia Sugarbush Draftia.

 

Luonne ja soveltuvuus

Soveltuu kevyeen työkäyttöön ja ratsastukseen. Monipuolinen, rauhallinen ja säyseä. Rotu on pääasiassa jalostettu vaunuhevoseksi, mutta tasaisen luonteensa vuoksi niitä on käytetty esimerkiksi laukkaradoilla kuljettamassa käsihevosia, maastoratsuina, terapiahevosina, se soveltuu jopa joihinkin western lajeihin, näytöksiin ja historiallisiin lajeihin.

 

Nimeäminen

 

Jalostus 

 

 

Lähteet

http://www.sugarbushharlequindraft.com/registration/breedstandard.html

http://senderadraft.com/breedstandard.php

http://www.virtuaalihevoset.net/wiki/index.php/RBSH#Jalostusm.C3.A4.C3.A4ritelm.C3.A4 1.4.2021

 

 

 
Ulkoasu © M Layouts | Kuvat © Rian Saunders ja Bernard Blanc