Anarchie

Deutsches Classic-Pony

DtCPo, dcp

Rotu on englanniksi German Classic Pony, tätä saattaa esiintyä joidenkin yksilöiden sivulla. Virallinen nimi on kuitenkin saksankielinen

Historia

Deutsches Classic-Pony (dcp) on moderni ratsuponityyppinen ponirotu, jonka juuret ovat 1960-luvun Saksassa. Rotu pohjautuu alkuperäisiin shetlanninponeihin sekä kevyempiin ja ratsutyyppisempiin amerikanshetlanninponeihin. Näitä risteyttämällä on luotu lapsiystävällinen harraste- ja kilpaponi.


Vuonna 1964 ryhmä amerikkalaisia shetlanninponinjalostajia vieraili saksalaisten kollegoidensa luona. Näiden kollegoiden joukossa oli Dieter Grober, joka ihastui amerikkalaisten shetlanninponien ominaisuuksiin. Vuosi myöhemmin hän toi maahan rotunsa parhaaksi vuonna 1961 valitun amshe orin, Jiggsin, ja useita tammoja. Tulevina vuosina hän toi maahan lisää amerikkalaisia poneja, ja vuonna 1965 nämä urheilushetlanninponeina tunnetut ponit nauttivat kasvavasta suosiosta, ja paransivat saksalaisten shetlanninponien laatua huomattavasti.

35 vuoden ajan nämä ponit tunnistettiin puhtaiksi, perinteisiksi shetlanninponeiksi, saksalaisten rotuyhdistysten toimesta. Kun EU laki määräsi kantakirjat tarkistettaviksi alkuperämaan kantakirjan toimesta, ei amerikkalaista verta kantavia poneja hyväksytty enää perinteisiksi shetlanninponeiksi.

Siirto saksalaiseksi shetlanninponiristeytykseksi (Deutsches Part-Bred Shetland Pony) ei sopinut kaikille kasvattajille. Kasvattajayhdistysten päätöksestä vuonna 2000 rodulle annettiin nimi Deutsches Classic-Pony, ja vuonna 2001 se sai kotimaassaan virallisen aseman itsenäisenä rotuna. Rotu on täten saksalainen ja sen jalostuksesta päättävät saksalaiset.


Yleisilme ja rakenne

Deutsches Classic-Pony on elegantti ajo-, ratsastus ja vapaa-ajanponi koko perheelle. Se on luotettava ja suorituskykyinen, mutta myös herkkä. Tämä pieni poni on sosiaalinen, helposti käsiteltävä ja sopii täten erinomaisesti harrastuskaveriksi lapsille ja harrastusta vasta aloitteleville. Lisäksi se soveltuu erinomaisesti kaiken ikäisten ajoponiksi.
Rodussa on pientä jakautumista kahteen eri jalostuslinjaan. Modern tyypin ponit ovat elegantimpia kuin classic tyypin, ne muistuttavat ulkonäöltään enemmän amerikkalaista shetlanninponia. Classic tyyppi on rakenteeltaan vankepi, ollen näin lähempänä perinteistä shetlanninponia.

Pää: Pieni, hyvin kannettu, sopivan leveä otsa, ystävälliset ja älykkäät silmät, herasilmä epätoivottu yksivärisellä ponilla. Pienet, pystyt korvat sopivan etäisyyden päässä toisistaan. Suu ei saa olla liian ahdas, sopivan suuret sieraimet, virheettömät hampaat ja leuka.

Kaula: Hyvin asettunut, tarpeeksi tilaa kaulan ja pään liittymässä, runsas vahva harja.

Runko: Suorakulmio, loiva lapa, rinta ei saa olla liian kapea. Rungon oltava tarpeeksi syvä eikä se saa olla liian lyhyt. Lihaksikkaat lautaset, hännän oltava paksu, se ei saa olla liian lyhyt eikä liian korkealle kiinnittynyt. Rungon jakauduttava sopusuhtaisesti etu-, keski ja takaosaan.

Jalat: Kuivat, hyvin kehittyneet jänteet. Hyvin kehittyneet kovat kaviot. Jalkojen tuettava eleganttia yleisilmettä.

Liikeet: Virheetöntä. Elastiset, aktiiviset ja kevyet askeleet, työskentelee innokkaasti. Luonnollisesti suorat ja tasapainoiset, elastinen selkä.

Värit: Rodussa sallitaan kaikki värit, eri sävyiset rautiaat ja perusvärit hopealla ovat yleisimpiä. Deutsches Classic-Ponyssä esiintyy hopeaa ja tiikerinkirjavuutta, joita perinteisessä shetlanninponissa ei esiinny. Toisin kuin perinteinen shetlanninponi, voi dcp:n säkäkorkeus olla yli 107 cm, maksimikorkeus on 112 cm. Minimikorkeutta ei ole.

Käyttö: Pieni elegantti, monikäyttöinen ratsu- ja ajoponi vapaa-ajalle ja kilpailuun. Soveltuu ensiponiksi lapsille.

Erityistä: Älykäs, kestävä, vakaa, sitkeä ja ystävällinen tempperamentti. Määrätietoinen ja sitkeä poni. Dcp:t ovat karismaattisia esiintyjiä ja tasaisia suorittajia luonteeltaan. Niillä on esi-isiensä vankkumatonta rauhallisuutta, mutta myös älykkyyttä ja oppimisen halua. Jalostustyön ansiosta ponit ovatkin erinomaisia niin luotettaviksi lasten harrasteratsuiksi kuin näyttäviksi show-poneiksi. Orilisenssin saadakseen orien on läpäistävä ajokoe. Myös tammat esitellään ja hyväksytään jalostukseen. Jalostusliitto voi antaa niille arvonimiä varsojen ja ajokokeen perusteella.

 

Jalostus 

 

 

 
Ulkoasu © M Layouts | Kuvat © Rian Saunders ja Bernard Blanc